Puutarhajäte

Komposti ja kärryt
Yhdistyksen komposti

Oulunkylän siirtolapuutarhassa edellytetään, että mökkiläiset kompostoivat puutarhajätteen omalla tontillaan. Yhdistyksen iso komposti Lantalan vieressä on tarkoitettu vain talkoolaisille, jotka hoitavat yleisiä alueita.

Yksinkertaisin puutarhakomposti on läjä. Kompostointi onnistuu myös mustassa jätesäkissä. Siitä kehittyneempiä malleja ovat verkkokorit ja varsinaiset kompostorit, joita voi ostaa marketeista, puutarhamyymälöistä ja rautakaupoista.

Katso myös: Linkkejä tiedon lähteille

Risupaikka

Risupaikka on tarkoitettu haketuskelpoisen materiaalin välivarastointiin. Sellaista on vadelman varret ja omenapuun oksat ja vastaat puuvartiset risut, paksutkin oksat käyvät.

Risupaikalle EI SAA VIEDÄ: 
maa-ainesta sisältävää materiaalia kuten juurakoita, kiviä, naulaisia puita, orapihlajan leikkuujätettä.

Risupaikalle kelpaamattoman materiaalin voi viedä HSY:n sorttiasemille: ohjeet, hinnat ja aukioloajat. Sorttiasemilta saa myös vuokrata tarkoitukseen sopivia peräkärryjä. Tässä on oiva tilaisuus tehdä yhteistyötä naapureiden kanssa.

Noudathan ohjeita, jotta risupaikka voidaan vastaisuudessakin pitää käytössämme!

Orapihlaja

Orapihlajan leikkuujätteet jokainen kompostoi omalla pihallaan, koska ne eivät sovellu haketukseen. Rajoitukset tulevat haketusta tekeviltä yrityksiltä. Osa vaatimuksista johtuu laitteistojen toimintakyvystä ja osa valmiin hakkeen käyttömahdollisuuksista. 

Risupaikan portin vasemmalla puolella on huomionauhalla eristetty alue orapihlajalle. Alue on auki vain tiettynä aikana keväällä ja syksyllä (aukioloajoista tiedotetaan erikseen). Alue on nimenomaan vain piikikkäille orapihlajanoksille, ei muulle leikkuujätteelle.

Omenoita yli kotitarpeen

Jos omenasato on liian suuri, eikä omenoille ole ottajia, kannattaa sopeuttaa niiden viljely käyttöön. Leikkaa puut matalammiksi ja ilmaviksi, niin sadon laatu paranee. Palstalla on oltava vähintään yksi hedelmäpuu. Jos sinulla on useampia, kannattaa ehkä luopua ylimääräisistä puista.

Syksyllä jätekatoksessa voi olla keräilykoreja ylijäämäomenoille. Tämä on vapaaehtoista toimintaa, kun mökkiläiset vievät omenoita eläintarhaan tai riistanhoitoalueelle. Yhdistys ei hoida tätä keräilyä. 

Kun korit ovat täynnä, ei omenoita saa jättää katokseen. Omenoita ei saa myöskään kasata korien päälle, koska korien nostaminen ja lastaaminen autoon vaikeutuu.

Korit eivät ole biojätettä varten, vaan omenoiden on oltava sellaisessa kunnossa, että niitä voidaan käyttää eläinten ravintona. Muumiotautiset omenat eivät kuulu keräilykoreihin.